Een oncomfortabeler maar beter leven

Het boek 'The Comfort Crisis' van Michael Easter zit vol adviezen, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, die je leven op de korte termijn minder comfortabel, maar op de lange termijn beter maken. In deze blog deel ik enkele van deze inzichten die ik ben gaan toepassen in mijn dagelijks leven.
Robert Roose
Door Robert Roose

Een oncomfortabeler maar beter leven

Nieuwe dingen doen

Volgens Easter leven veel mensen in een sleur omdat ze elke dag hetzelfde doen. Onze reis naar het werk is elke dag hetzelfde, ons ontbijt is elke dag hetzelfde en we kijken in de avond telkens naar dezelfde shows of programma's. Om hier aan te ontsnappen is het belangrijk om telkens iets nieuws te doen. Voor mijzelf betekent het dat ik niet altijd kies voor de gemakkelijke weg maar ook probeer situaties op te zoeken waarin ik geforceerd wordt nieuwe dingen te ontdekken.

Alleen zijn zonder afleiding

"“The capacity to be alone is essentially the ability to be alone with yourself and not feel uncomfortable or like you have to distract yourself,” said Matthew Bowker, PhD, a professor of psychology at Medaille College."

Alleen zijn betekent dat niet alleen dat je niemand om je heen hebt, maar dat je echt met jezelf bent zonder enige vorm van afleiding. Daarom neem ik nu vaker momenten dat ik niet mijn telefoon of (notitie)boek erbij pak als ik een moment niks te doen. Als ik bijvoorbeeld in een wachtkamer zit of in de trein.

Meer in de natuur zijn

Easter haalt een theorie aan van bioloog E. O. Wilson aan die ervan uitgaat dat mensen graag in de natuur willen zijn omdat waar daar voor het grootste gedeelte van ons bestaan in geëvolueerd zijn. We zijn geprogrammeerd om in verbinding te staan met de natuur.

Dit wordt bevestigd door meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat minimaal vijf uur per maand in de natuur besteden zorgt voor een verlaagd stressniveau.

Anders eten

De Japanners hebben een speciaal woord voor het gedachteloos constant blijven eten, namelijk 'kuchisabishii'. Eten moet met aandacht zodat je niet ongemerkt meer eet dan je zou willen of moeten.

Volgens Easter heeft de mens 2300 jaar geleden al ontdekt dat de hoeveelheid die we eten impact heeft op de omvang van ons lichaam. Sindsdien zijn we op zoek gegaan naar allemaal manieren om hier invloed op te hebben middels ons dieet. Maar komen we telkens weer terug op hetzelfde punt: eet minder en val af.

En dat doe je het beste door precies bij te houden wat je eet (het aantal calorieën). Het afwegen van je eten is daarbij belangrijk omdat uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht in werkelijkheid het dubbele consumeren van wat ze denken dat ze eten.

Dan kom je er ook snel achter dat zogenaamde 'ultra proccesed' voedsel, oftewel eten dat extreem bewerkt is, veel calorieën bevatten maar weinig doet voor de verzadiging. Bijvoorbeeld: een punt slagroomtaart bevat evenveel calorieën als een kilo broccoli. Waar denk je dat je langer vol van zit?

Ook is het niet erg om soms honger te hebben. Soms ben je hongerig, maar dat betekent niet dat je dat altijd moet oplossen door te eten. Neem een glas water en wacht, het gevoel gaat vanzelf weer over.

Dus kort samengevat probeer ik nu met aandacht te eten, goed bij te houden wat en hoeveel ik eet en accepteer ik dat ik soms honger heb.

Denken aan dood

Aan je eigen dood, of die van geliefden, denken is ongemakkelijk en iets wat ik liever niet graag doe. Maar volgens Easter geeft het feit dat je doodgaat juist kleur aan je leven. Door met je eigen dood bezig te zijn ga je kritisch kijken naar je eigen leven en neem je niks meer voor lief. Bij mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben zijn ellenlange to do lijstjes met nutteloze activiteiten opeens een stuk minder boeiend.

Ik probeer daarom elke dag minimaal een keer aan mijn eigen dood te denken. Ik denk dan na over wat ik aan het eind van de rit zou antwoorden op de vraag waar ik in mijn leven graag minder had gedaan en waar ik meer tijd aan had willen besteden.

'Embrace the suck'

De aanbevelingen die ik hierboven aangehaald heb zijn niet altijd even fijn maar ik heb wel het idee dat ze mijn leven rijker maken. Omarm het nare gevoel, het gaat vanzelf weer over.

Meer leerzame blogs

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.