Waarom rucken voor mij de ideale manier van bewegen is

Rucken is met een zware rugzak op wandelen. Het is de perfecte combinatie tussen krachtoefening en cardio. Daarnaast kun je het alleen of samen buiten in de natuur doen.
Robert Roose
Door Robert Roose

Waarom rucken voor mij de ideale manier van bewegen is

Wat is rucken?

Rucken is niets meer dan met een verzwaarde rugzak op gaan wandelen. Over hoe zwaar deze rugzak moet zijn of hoe lang en ver je dan moet lopen kun je op veel andere blogs lezen. Hier wil ik het hebben over de voordelen van rucking de het voor mij de ideale manier van bewegen maakt.

Mix tussen kracht en cardio

Ik hou van efficiënt bezig zijn en in de sportschool moet je kiezen. Ga je op de loopband rennen voor je conditie of pak je gewichten om sterker te worden. Met rucking combineer je deze twee activiteiten. Het (stevig) wandelen zorgt voor een betere conditie terwijl het meesjouwen van flink wat extra kilo's ervoor zorgt dat verschillende spiergroepen sterker worden.

Het is laagdrempelig

Ik hoef me niet eerst om te kleden en als ik klaar ben hoef ik (meestal) niet te douchen. Ik kan het doen wanneer ik tijd heb omdat het niet anders is dan een rugzak omdoen en de deur uitstappen. Ik hoef nergens naar toe te gaan of een baan/ruimte huren op een specifieke tijd.

Toen ik het voor de eerste paar keer deed gebruikte ik een gewone rugzak en met wat gewichten er in. Deze had ik nog liggen van een periode waarin ik dacht dat ik mezelf thuis drie keer in de week fit zou krijgen door gewichten te gaan heffen. Maar je zou ook gewoon een paar zware boeken kunnen gebruiken. In dat opzicht hoef je dus niks speciaals aan te schaffen. Op een gegeven moment heb ik wel een betere rugzak en een groter gewicht gekocht zodat ik niet telkens mijn rugzak hoef leeg te maken als ik deze ergens anders voor wil gebruiken.

Het kan buiten in de natuur

Easter laat in zijn boek 'The Comfort Crisis' bioloog E. O. Wilson aan het woord die een theorie heeft ontwikkeld waarbij het voor de mens belangrijk is om in de natuur te zijn omdat we daar geëvolueerd zijn. Ik merk zelf ook dat ik het fijner vind om me in een natuurlijke omgeving te bevinden.

Daarnaast verbrand je meer calorieën als je op een oneven ondergrond loopt, zoals in de natuur, in plaats van op een platte stoep of geasfalteerde weg, aldus een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Michigan.

Als je buiten beweegt moet je, in tegenstelling tot wanneer je sport in een zaal, constant rekening houden met je omgeving. Je moet alert zijn voor andere weggebruikers en opletten dat je niet in een grote plas of hondenpoep gaat staan. Dit zorgt voor ervoor dat je mentaal uitgedaagd wordt wat weer bijdraagt aan de scherpte voor je brein.

Je kan het alleen doen of samen

Samen naar de sportschool gaan werkt niet. Je bent telkens met andere apparaten bezig of je bent alleen maar met elkaar aan het kletsen waardoor je niet echt aan je training toe komt. Ook zijn de meeste andere sporten samen doen leuk, maar niet heel erg gezellig. Er is meestal geen tijd om tijdens het sporten rustig te praten. Zoals bij voetbal, tennis of padel.

Met rucking is dit wel het geval. Je hebt genoeg tijd (en puf) om een praatje te maken.

Ook kan iedereen op het zijn eigen niveau doen, dat wil zeggen je kan individueel bepalen hoeveel gewicht je in je rugzak doet. Zo vertelt Peter Attia in zijn podcast 'Outlive' dat hij vaak gaat rucken met zijn moeder (probeer niet te giechelen) en dat zij dan gewoon een minder zware rugzak op doet.

Maar je kan het ook alleen doen met muziek of een podcast op. Of nog beter: helemaal alleen met je gedachten.

Het combineert alle bovengenoemde dingen

Een paar jaar gelden ging ik drie keer in de week in de vroege ochtend naar de sportschool. Meestal was ik om 5.30 een van de eerste die zich in het zweet aan het werken was. Dankzij mijn discipline heb ik het acht maanden volgehouden maar ik had er een hekel aan. En toen kreeg ik een griepje. Daardoor kon ik twee weken niet gaan en toen was ik genezen: Dit nooit meer!

Rucking is het tegenovergestelde van een training doen in een sportschool. Het is efficiënt en kost daardoor minder tijd, het is buiten in de natuur en je kan het op elk moment van de dag doen zonder dat je weer hoeft te douchen.

Ik kan natuurlijk altijd van mening veranderen, maar voorlopig zou ik niet anders meer willen.

Gerelateerde blogs

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.