5 tips om beter en meer te lezen

Als tiener las ik veel. Maar toen kwam de smartphone. Ik las jaarlijks niet meer dan een paar boeken op vakantie. Ik keek uit naar mijn vakanties omdat ik dan eindelijk kon lezen, wat eigenlijk absurd is. Dus vanaf 2019 beloofde ik mijzelf plechtig meer te gaan lezen. In deze blog deel ik vijf tips met betrekking tot lezen die ik de afgelopen jaren heb opgepikt.
Robert Roose
Door Robert Roose

5 tips om beter en meer te lezen

Waarom lezen?

Voordat ik mijn tips deel wil ik even stilstaan bij de simpele vraag: waarom zou je überhaupt gaan lezen? In dit artikel op Lifehacker deelt Catherine Winter enkele reden om te lezen die ik de moeite waard vind om te herhalen:

 1. Lezen stimuleert je brein. Uit onderzoek blijkt dat lezen ziektes zoals Alzheimer en dementie vertraagt
 2. Lezen vergoot je kennis. Door te lezen leer je nieuwe dingen
 3. Lezen vergroot je woordenschat. Omdat je meer in aanraking komt met verschillende manieren om iets te omschrijven
 4. Lezen verbetert je geheugen. Als je bijvoorbeeld fictie leest forceert het je om namen van karakters, namen van plaatsen en plotlijnen te onthouden
 5. Lezen verbetert je concentratievermogen. Concentratie is een skill die je kunt aanleren door een boek te lezen. Leg je telefoon even weg en probeer een kwartier onafgebroken te lezen zonder je mobiel te checken
 6. Lezen zorgt ervoor dat je beter gaat schrijven. Het constant in aanraking komen met taal zorgt er uiteindelijk voor dat je je beter weet uit te drukken met woorden

Genoeg reden om beter en meer te gaan lezen wat makkelijker wordt met deze vijf tips:

1 Wees kieskeurig

In 2020 stelde ik mijzelf als doel om 52 boeken te lezen, dus 1 boek per week. Hoewel ik dit doel heb behaald, voelde het niet goed. Ik koos vooral dunne boeken en worstelde met boeken waar ik niks aan vond. Alles om maar aan mijn quota te komen. Het behalen van het doel was belangrijker dan de reden waarom ik las.

Dus dit jaar heb ik geen target ingesteld, maar in plaats daarvan heb ik een lijst gemaakt met boeken die mij interessant lijken en die ik dit jaar wil lezen. Ongeacht het aantal pagina's of wat voor een recensies het boek heeft.

Of zoals Ryan Holiday en Stephen Hanselman het omschrijven in 'The Daily Stoic':

"What if, when it came to your reading and learning, you prioritized quality over quantity? What if you read the few great books deeply instead of briefly skimming all the new books? Your shelves might be emptier, but your brain and your life would be fuller."

Alleen boeken die mij echt de moeite waard lijken eindigen op de lijst. Ik heb maar zoveel tijd heb om te lezen en wil die niet verspillen met boeken die me niet kunnen boeien. Wat mij brengt bij de volgende tip.

2 Stop met lezen

Iets anders wat ik geleerd heb tijdens mijn '52 boeken per jaar' experiment was dat je soms gewoon moet stoppen met lezen wanneer een boek je niet pakt. Je door een boek heen worstelen zorgt ervoor dat het lezen je gaat tegenstaan en daardoor lees je weer minder.

Daarom heb ik nu een 'DNF' (Did Not Finish) lijst aangemaakt. Als ik na een paar pagina's in een boek het idee krijg dat ik tegenzin krijg bij het lezen dan verdwijnt het boek op de DNF lijst. Ongeacht hoeveel positieve recensies het boek krijgt of hoeveel euro ik er ook aan uitgegeven heb. 

3 Gebruik een e-reader

Het liefst lees ik fysieke boeken. Het gevoel van een papieren boek in je hand is onvervangbaar. Dat gezegd hebbende lees ik vrijwel uitsluitend e-books. E-books hebben namelijk voordelen die het gevoel van een fysiek boek ver overstijgen, namelijk:

 1. Het is lichtgewicht. Dit is voornamelijk handig wanneer je boeken leest die 500+ pagina's hebben. Daarnaast kun je honderden boeken op je e-reader plaatsen waardoor op vakantie je koffer niet voor de helft gevuld is met zware boeken
 2. Het heeft een verlicht scherm (koop altijd een e-reader met een verlicht scherm) zodat je kan lezen in het donker
 3. Je kan passages digitaal markeren, wat essentieel is voor mijn volgende tip

4 Onthoud wat je hebt gelezen

Het is lastig om alles te onthouden wat je hebt gelezen. Het moment dat je een boek dichtslaat (of klikt) vervliegt de meeste informatie. Alle opgedane kennis in je hoofd houden is onmogelijk, maar gelukkig zijn er tools zoals Readwise

Met Readwise kun je de markeringen die je gemaakt hebt op de je e-reader importeren. Readwise stuurt je dan dagelijks een e-mail met gemarkeerde passages die je opnieuw tot je kan nemen. 

Ik gebruik Readwise nu meer dan twee jaar en kan het niet vaak genoeg aanbevelen. Het elke dag doornemen van mijn highlights is een moment waar ik naar uitkijk. Elke mail bevat wel weer een passage die me een nieuw (vergeten) inzicht geeft.

Afbeelding
An example of a Readwise highlight
Een voorbeeld van een Readwise highlight

5 Maak van lezen een gewoonte

Begin gewoon met het lezen van een paar pagina's per dag, elke dag. Je zal merken dat zodra je in de lees modus bent je waarschijnlijk steeds meer gaat lezen.

Ik gebruik een simpele (Android) app genaamd Gewoontes welke het mogelijk maakt om elke dag dat je een taak succesvol uitvoert te markeren. Hierdoor ontstaat een ketting van aaneengeschakelde dagen dat je bijvoorbeeld hebt gelezen. De kunst is om de ketting zo lang mogelijk te maken. Hoe langer de ketting des te vervelender het voelt als je deze verbreekt. Deze methode staat ook wel bekend als de 'Seindfeld Strategy'.

Momenteel heb ik al 864 dagen achter elkaar gelezen. Sommige dagen las ik slecht een paar paragrafen, maar andere dagen las ik gehele boeken (zoals het Gouden Ei van Tim Krabbé). Ik doe er nu alles aan om deze ketting niet te hoeven verbreken.

Heb je zelf tips?

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Heb je zelf tips wat betreft lezen? Deel ze door hieronder een reactie achter te laten.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.