Creëer > Leer > Consumeer

Ik probeer altijd eerst iets te creëren, daarna iets te leren en als laatste iets te consumeren. In deze blog ga ik dieper in op hoe en waarom ik deze principes toepas.
Robert Roose
Door Robert Roose

Creëer > Leer > Consumeer

Hoe werkt het?

1 Creëer 

Zodra ik tijd heb om iets te doen, zoals het begin van mijn werkdag of in mijn vrije tijd, dan forceer ik mezelf om iets te maken. Ik ga bijvoorbeeld een blog schrijven of verzin een melodie bij akkoorden. Het grootste deel van de dag wil ik bezig zijn met creëren. Iets in de wereld brengen wat er nog niet was.

2 Leer

Om het creatieproces te ondersteunen is het belangrijk om nieuwe dingen te leren. Dus als ik niet aan het maken ben, omdat ik bijvoorbeeld even geen inspiratie heb of omdat ik niet in de gelegenheid ben omdat ik op de fiets zit, dan wil ik iets leren. Dit kan het lezen van een boek of een artikel zijn, of het luisteren van een informatieve podcast. 

3 Consumeer

Ik begrijp ook dat er ruimte moet zijn voor ontspanning dus gun ik mezelf ook ruimte om te consumeren. Dit kan als beloning, zoals het lezen van het laatste voetbalnieuws, voor het maken of leren. Maar nog liever probeer ik iets te consumeren waar ik ook iets van opsteek zoals een documentaire of luisteren naar een muziekalbum.

Waarom doe ik dit?

  1. Omdat ik hierdoor in een modus kom waardoor ik de hele dag productief blijf. Als ik de dag bijvoorbeeld begin met het lezen van e-mail dan merk ik het tegenovergestelde (lees ook Never Check Email in the Morning).
  2. Ik vind het belangrijk om iets toe te voegen aan de wereld. Wat ik geleerd heb kan ik weer delen met andere mensen in een blog. Het gaat er niet om dat ik een miljoenen publiek bereik. De gedachte dat ik ook maar een iemand help met een blog over een obscuur Drupal probleem geeft mij voldoening.
  3. Ik voel me goed en nuttig bij het maken van dingen. Ik weet niet of het een afwijking is maar als ik de hele dag televisie kijk of game dan word ik doodongelukkig. 

Hoe pas ik dit toe?

Door elk moment dat ik heb, bijvoorbeeld de start van mijn werkdag of een uurtje vrije tijd, te beginnen met creatie. 

Omdat ik niet altijd inspiratie heb zorg ik ervoor dat ik to-do's heb die mij een richting geven. Dit zijn kleine hapklare blokjes die het creatieproces een kickstart geven zoals:

  1. Maak een ruwe versie van een blog over een simpel reserveringssysteem voor Drupal
  2. Brainstorm 3 nieuwe ideeën voor blogs (deze kan ik bijvoorbeeld elke dag herhalen)
  3. Verzin een melodie op de bridge van een liedje waar ik mee bezig ben

Als de to-do's te groot zijn, zoals schrijf een blog of maak een liedje, dan werkt het niet. Ik moet het makkelijk kunnen afvinken om een gevoel van progressie te hebben.

Note to self

Deze blog is voornamelijk voor mezelf bedoeld. Ik weet dat het volgen van deze principes voor mij het beste werkt, maar ik wil dat nog weleens vergeten. Ik kan dan teruggrijpen op wat ik hier geschreven heb.

Hopelijk heb jij er ook iets aan. Laat het mij dan weten door een reactie achter te laten.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.