Het beste van 2023

Net zoals vorig jaar, een lijstje met dingen die mij in 2023 hebben bezig gehouden of die ik in dit jaar heb (her)ontdekt.
Robert Roose
Door Robert Roose

Het beste van 2023

Boeken

Good Inside

Hoewel ik op het moment van schrijven pas op de helft van het boek ben vind ik het nu al goed genoeg om het hier aan te raden. Als ouder van twee kinderen (4 en 6 jaar) ben ik altijd op zoek naar de beste manier van opvoeden. In dit boek van Dr. Becky komen veel dingen, die ook al eerder heb gelezen, terug met daarbij praktische tips en toepasbare methodes.

De kern van het boek is dat je moet inzien dat je kind van nature goed is van binnen (Good Inside) ondanks dat het soms gedrag vertoont wat je liever niet wil zien. Het ongewenste gedrag komt dus voort uit een dieper liggend probleem. Want waarom gedraagt mijn kind zich op deze manier terwijl ik weet dat het in de kern een goed kind is? Mijn taak als ouder is, volgens dit boek, om dit verborgen probleem te achterhalen en te erkennen.

Discipline is Destiny

Elk boek wat Ryan Holiday uitbrengt probeer ik zo snel mogelijk te lezen. Zijn combinatie van Stoïcijnse levenslessen aan de hand van biografische gebeurtenissen van historische figuren leest lekker weg. Het hele boek draait om het hebben (of kweken) van discipline. Want hoewel het lijkt alsof je veel moet laten (bijvoorbeeld niet de hele tijd op je telefoon zitten) geeft het je juist vrijheid. Vrijheid om andere dingen te doen die belangrijker zijn.

Televisie series

The Bear

In 2023 werd het tweede seizoen van deze serie uitgezonden. Het gaat over een chef kok die de lokale broodjeszaak van zijn overleden broer overneemt. Wat opvalt aan deze serie is dat de afleveringen relatief kort zijn, gemiddeld zo'n 30 minuten. Het is rauw, het gaat snel maar er wordt genoeg tijd genomen om de karakters uit te diepen. Vooral aflevering 7 van het tweede seizoen (Fishes), een flashback naar een kerstdiner, is mij bij gebleven door de constante spanning die er heerst aan de eettafel.

Welcome to Wrexham

Ook van deze docuserie, waarin Hollywood sterren Ryan Reynolds and Rob McElhenney een op sterven na dood Walse voetbalclub kopen, werd dit jaar het tweede seizoen uitgezonden. Met een combinatie van wedstrijdbeelden en een kijkje achter de schermen wordt de kijker door het vorige voetbalseizoen van Wrexham geleid. Zal Wrexham eindelijk promoveren en de opmars maken naar de plek waar ze behoren? Als je de uitkomst nog niet weet ga dan vooral niet spieken naar de uitslagen van vorig jaar want dan neem je een stuk van de spanning weg.  

Band of Brothers

Toen Band of Brothers in 2000 voor het eerst werd uitgezonden heb ik alle afleveringen bekeken. Na 23 jaar vond ik het tijd om het nog eens te bekijken. En ondanks dat er in die 23 jaar honderdduizend andere series zijn uitgebracht blijft dit toch een van de beste. Vooral aflevering 9 (Why We Fight) waarin een patrouille een concentratiekamp ontdekt blijft indrukwekkend.

Films

Net zoals in 2022 heb ik ook in 2023 niet veel films gekeken maar ik ben nu bezig met een serie documentairefilms die ik toch wil vermelden. Dit is namelijk de 7 up serie waarin ze vanaf 1964 veertien 7-jarige kinderen interviewen. Op zich grappig, maar niet heel bijzonder. Was het niet dat dezelfde kinderen elke zeven jaar opnieuw geïnterviewd worden. Het is bijzonder om de kinderen, uit verschillende klassen van de maatschappij, op te zien groeien. Maar ook hoe de tijdsgeest verandert, maar ook hoe dingen altijd hetzelfde blijven.

Zelf ben ik momenteel bezig met de 4de film waarin de geïnterviewde 28 jaar zijn en ik kan niet wachten om de rest te bekijken.

Muziek

Mijn top 5 nummers die ik het meest gedraaid heb afgelopen jaar (volgens Spotify Wrapped):

  1. How to make a million - Gold Spectacles
  2. Slip Away - Dan Croll
  3. Thanks for Sticking Around - On Planets, Blue Wednesday
  4. MORE LOVE - Moderat
  5. Hit Your Limit - Dan Croll

Twee albums die er voor mij uitsprongen:

Blur - The Ballad of Darren

Ik ben altijd een grote fan van Blur geweest. 15 jaar geleden was ik zelfs admin op het Blur fan forum, maar de afgelopen jaren ben ik ze uit het oog verloren. Met dit album zijn ze weer terug op mijn radar. Vooral het nummer 'The Narcisisst' zit melodisch goed in elkaar, zoals we van frontman Damon Albarn gewend zijn.

Dan Croll - Grand Plan

Een album vol met mooie liedjes. Omdat alle nummers zijn opgenomen met getalenteerde en ervaren muzikanten zijn de geluiden puur. Er komen geen synthezisers of digitale effecten aan te pas om gebrekkig songwriting te maskeren.

Wat hield jou bezig in 2023? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.