Hoe en wat ik lees

In deze blog deel ik hoe en wat ik lees zodat anderen inspiratie op kunnen doen.
Robert Roose
Door Robert Roose

Hoe en wat ik lees

Boeken

Ik lees voornamelijk non-fictie boeken op mijn Kindle. Hoewel ik een papieren boek fijner vind lezen kan ik met mijn Kindle makkelijker passages markeren en notities maken. Deze synchroniseer ik dan met Readwise. Readwise stuurt mij dagelijks een willekeurige selectie van 15 van deze passages/notities. Omdat ik deze opnieuw onder ogen krijg onthoud ik beter wat ik al gelezen heb en belangrijk vond.

Als ik een boek tegenkom dat me interessant lijkt dan sla ik deze op in mijn Goodreads 'want to read' lijst. Wanneer het dan tijd is om aan een nieuw boek te beginnen, check ik deze lijst en kies het boek dat mij op dat moment het meeste aanspreekt.

Het kan voorkomen dat ik toch een boek kies wat mij uiteindelijk niet ligt en waarbij het lezen mij tegen gaat staan. Ik hou daarom deze volgende vuistregel van Ryan Holiday aan:

The rule I like is ‘one hundred pages minus your age.’ Say you’re 30 years old—if a book hasn’t captivated you by page 70, stop reading it. So as you age, you have less time to endure crap.

Artikelen

Ik volg verschillende RSS Feeds met Feedly. Met een RSS Feed biedt een blog of website een lijst aan met recente artikelen of nieuwsitems. Dit is meestal een titel en samenvatting met het artikel met bijbehorende link. In sommige gevallen wordt het gehele artikel in de RSS Feed getoond. Feedly geeft je een mooi overzicht van alle RSS Feeds die je volgt zodat je precies kan zien welke artikelen of nieuwsitems je nog niet gelezen of gezien hebt. Op deze manier mis je niks in tegenstelling tot wanneer je periodiek een website checkt of er iets nieuws op staat.

Ik volg veel websites en blogs (waaronder mijn guilty pleasure: voetbalnieuws) maar hieronder licht ik drie bronnen uit waar ik de meest interessante artikelen vandaan haal:

 1. Hacker News (HN)
  Deze site bestaat als sinds 2007 en is een van de eerste platformen geweest waar gebruikers zelf links naar artikelen, blogs, websites, video's, tutorials, etc. kunnen plaatsen. Andere bezoekers kunnen dan aangeven of ze het ook interessant vinden door karma toe te kennen aan de link. De RSS Feed die ik van HN volg laat alleen artikelen zien met meer dan 100 karma punten. Hierdoor krijg je een boeiende mix van artikelen die, anders dan de naam van de site doet vermoeden, gaan over onder andere technologie, life hacks, productiviteit, geschiedenis, filosofie en wereldgebeurtenissen.
 2. Ryan Holiday
  Deze Amerikaanse auteur plaatst regelmatig artikelen met nuttige inzichten die vooral gebaseerd zijn op het Stoïcisme.
 3. Blog van Ernst-Jan Pfauth
  Een beetje de Nederlandse Ryan Holiday. Elke blogpost die hij plaatst heeft wel een paragraaf die ik markeer.

Als ik in een van mijn feeds een artikel tegenkom wat ik graag wil lezen stuur ik het naar mijn 'Reader'. Dit is een (web)applicatie van dezelfde makers als het eerder genoemde Readwise. 

Het voordeel hiervan is dat ik alle te lezen artikelen op dezelfde plek heb, ik kan mijn progressie van een gelezen artikel bijhouden en alle artikelen worden in een makkelijk te lezen formaat getoond. Waarbij je veel controle hebt over hoe een artikel getoond moet worden. Ik vind het zelf prettig om de artikelen in dark mode te lezen.

Ook kun je in Reader markeringen en notities maken die weer worden opgenomen in mijn dagelijkse Readwise e-mails. 

Hoe en wat lees jij?

Ik ben benieuwd! Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer blogs over lezen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.