5 Handige tools/diensten die ik dagelijks gebruik

Geïnspireerd door een blogpost van Chris Coyier deel ik hier tools die dagelijks gebruik. Dan wel tijdens mijn werk of privé.
Robert Roose
Door Robert Roose

5 Handige tools/diensten die ik dagelijks gebruik

De blogpost van Chris Coyier.

1 Nimbus Screenshot

Deze browser plug-in gebruik ik al jarenlang en is ideaal om snel een screenshot te maken van een website. Daarnaast kun je ook alleen een screenshot maken van een gedeelte van een website.

Nadat je een screenshot hebt gemaakt krijg je de mogelijkheid om deze te bewerken. Zo kun je deze bijvoorbeeld bijsnijden of er tekst en pijlen plaatsen om het een en ander te verduidelijken. Op deze manier heb ik het vaak gebruikt in communicatie met klanten omdat dit meestal handiger werkt dan het proberen uit te leggen via tekst in een mail of over de telefoon.

Ook zit er de mogelijkheid in om een screenshot met een paar seconden vertraging te maken. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een afdruk wil hebben van een menu dat alleen uitklapt als je er met je muis overheen gaat.

2 Reader

Ik kom online zoveel interessante artikelen tegen alleen heb ik moeite om:

  1. Het artikel van een scherm te lezen
  2. Tijd te vinden om al die artikelen te lezen
  3. Belangrijke informatie uit de artikelen op te slaan

Gelukkig ben ik recentelijk op een oplossing gestuit, namelijk Reader van Readwise.

Als ik een interessant artikel tegen kom stuur ik het naar Reader. Als ik dan een moment heb waarin ik niks te doen heb open ik Reader, op mijn browser of telefoon (Android app). Daar staan de artikelen opgeschoond en klaar om te lezen.

Ook kan ik direct notities maken en deze synchroniseren met Readwise. Readwise stuurt mij dagelijks een mail met 15 eerder gemaakte notities uit artikelen (of gelezen boeken) zodat ik mijn gemarkeerde passages kan reviseren. Op deze manier vergeet ik niet wat ik geleerd heb uit alle informatie die ik tot me neem.

Je betaalt er een paar dollar per maand voor, maar voor mij is dat het meer dan waard.

3 Simplenote

Notities maken en bewaren. Hoe moeilijk kan het zijn? Voorheen gebruikte ik altijd Evernote alleen is Evernote al jarenlang bezig een langzame dood te sterven. Als alternatief heb ik Obisidian, Joplin en toen weer Obsidian geprobeerd. Maar het lukte me niet om een systeem te vinden dat precies bij mij paste.

Ik wil namelijk:

  1. Al mijn notities op meerdere apparaten (desktop en mobiel) kunnen benaderen
  2. Makkelijk de notities kunnen exporteren en meenemen naar een andere applicatie of dienst
  3. Niet het idee hebben dat het bedrijf mijn ziel (lees privacy) verkoopt in ruil voor een gratis dienst of applicatie

Bij Obsidian is het mogelijk om tussen meerdere apparaten te synchroniseren maar vind ik het prijskaartje (op moment van schrijven 8 dollar per maad) te duur. Ik heb het zelf geprobeerd op te zetten met Syncthing, maar dat was een drama omdat er constant conflicten waren.

Joplin is in de kern een mooi product omdat het volledig Open Source is en het synchroniseren kost op het moment van schrijven maar 2,40 euro per maand. Het nadeel aan Joplin is dat het (om de een of andere onverklaarbare reden) onleesbare bestandsnamen voor je notities genereert. Als je dus ooit wil overschakelen op een ander systeem moet je eerst alle bestandsnamen corrigeren. En als je meer dan 1000+ notities hebt, zoals ik, is dat onbegonnen werk.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op Simplenote. Simplenote is gratis maar je kan optioneel een betaald 'sustainer' abonnement afnemen (wat dan weer belachelijk duur is met 19,99 dollar per maand). Ze geven aan dat ze hopen dat er voldoende mensen dit abonnement afnemen zodat ze Simplenote gratis kunnen blijven aanbieden maar het niet uitsluiten dat het ooit een betaalde dienst wordt.

De vraag is dus wel wat je inlevert aan Privacy als je gebruik maakt van Simplenote want als iets gratis is, ben jij het product. Dat gezegd hebbende is Automattic de drijvende kracht achter Simplenote. Automattic is het bedrijf wat ook verantwoordelijk is voor Wordpress en wordt bestuurd door Matt Mullenweg. Na een paar interviews met hem te hebben beluisterd heb ik wel het idee dat het een integer persoon is, voor wat dat waard is.

Het is in ieder geval wel zo dat je makkelijk back-ups kan maken van al je notities. Dit doe ik dan ook wekelijks. Deze notities worden geback-upt in een .md formaat. Dit is een algemeen formaat en kun je gemakkelijk lezen, bewerken en gebruiken met andere applicaties en diensten. Zo zit je dus nooit vast aan Simplenote.

Ook zijn je notities beschikbaar op het web of in een iOS of Android app. Op deze manier kan ik overal bij mijn notities.

Ik gebruik Simplenote nu bijna een jaar dus hopelijk heb ik na alle omzwervingen eindelijk een passende vervanger gevonden van Evernote.

4 Todoist

Ik ben een dromer. Daarom vergeet ik vaak dingen. Een goede to do lijst is voor mij daarom een absolute must. Hiervoor gebruik ik de gratis versie van Todoist. Ik zou er graag voor willen betalen maar de betaalde versie biedt mij geen extra's die ik nodig heb.

Het mooie aan Todoist vind ik het toekennen van to do's aan bepaalde dagen. Als ik iets moet doen wat alleen op, of vanaf een bepaalde dag kan dan plan ik die to do in voor de toekomst.

Ook kun je prioriteit bepalen waardoor de to do's gerangschikt worden op belangrijkheid.

Daarnaast is er zowel een web app als smartphone (iOS of Android) die naadloos met elkaar synchroniseren zodat je je to do lijst altijd bij de hand hebt.

Een ander fijne functie in Todoist is de manier waar je to do's kan aanmaken. Je kan namelijk bepaalde parameters direct meegeven in je to do tekst. Bijvoorbeeld:

Kerstboom kopen volgende week dinsdag p1

Todoist begrijpt automatisch dat de to do voor volgende week dinsdag is en met p1 geef je de to do de allerhoogste prioriteit.

5 Proton mail

Jarenlang heb ik gebruik gemaakt van gratis email diensten. Eerst hotmail en in 2004 was ik er vrij snel bij een Gmail account. Maar zoals ik al eerder aangaf: wanneer je niks hoeft te betalen voor een dienst, dan ben jij het product. De laatste tijd is dat bij mij gaan knagen. Wat doet Google met mijn gegevens om Gmail rendabel te laten zijn?

Daarnaast zijn er nog twee reden waarom ik af wil stappen van de producten van Google. Namelijk:

  1. Wat gebeurt er als Google van de een op de andere dag mijn Gmail account sluit, om wat voor een reden dan ook? Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit ooit gaat gebeuren maar het is niet ondenkbaar. Ik wil zelf controle hebben over mijn e-mail.
  2. Google doet voorstellen die het web minder open maken. Zoals met hun Web Environment Integrity voorstel. Dit houd feitelijk in dat websites bepaalde browsers kunnen blokkeren omdat ze 'onveilig' zouden zijn. Maar waar het op neerkomt is dat Google browsers, die het mogelijk maken om advertenties te blokkeren, buiten spel wil zetten. Wat uiteindelijk weer zorgt voor een versnipperd en minder open web. Met dit initiatief laat Google zien dat hun motto 'Don't be evil' niet meer hoog in het vaandel heeft.

Als je op zoek gaat naar alternatieven voor Gmail kom je steevast op twee alternatieven, namelijk Proton Mail en Fastmail. Ik kreeg zelf het beste gevoel bij Protonmail nadat ik verschillende discussies op Hacker News en Reddit heb gelezen.

Het mooie aan deze overstap is ook dat ik mijn eigen domeinnaam kan gebruiken als e-mailadres ([email protected]). Mocht ik om wat voor een reden buiten mijn Proton Mail account gesloten worden (bijvoorbeeld wanneer het bedrijf achter de dienst failliet gaat) dan kan ik vrij eenvoudig de DNS omzetten naar een andere e-mail dienst met behoud van mijn eigen e-mailadres.

Heb jij nog tips voor handige tools?

Wat zijn tools die jij dagelijks gebruikt waar je niet zonder kan? Deel ze hieronder in een reactie of schrijf er zelf een blog over :)

Meer blogs

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.