Doe het elke dag

Wil je beter iets in worden? Piano spelen, liedjes schrijven of een taal spreken? Zorg er dan voor dat je er elke dag er mee bezig bent.
Robert Roose
Door Robert Roose

Doe het elke dag

Begin met een paar minuten per dag

Je hoeft niet een paar uur per dag piano te spelen om beter te worden. Als je het maar gewoon elke dag doet waardoor je in een soort ritme komt. Achter een piano gaan zitten en op een paar toetsen drukken, ook al heb je geen zin, zorgt ervoor dat je in een mindset komt om piano te spelen. Je zult merken dat, wanneer je er toch al zit, langer piano speelt dan je had gedacht. En er zullen ook dagen bijzitten dat je een paar akkoorden speelt en de pianoklep weer dicht doet. Dat is ook prima.

Werk met een doel

Het is wel belangrijk om naar een doel toe te werken, bijvoorbeeld:

 • Op de piano wil ik dit nummer leren spelen
 • Ik wil een blog schrijven over gewoontes
 • Als ik een Italiaans nieuwsbericht lees wil ik de grote lijnen kunnen begrijpen

Hou het bij

In mijn to-do app (todoist) laat ik elke dag bepaalde taken terugkeren. Zoals piano spelen, lezen en schrijven. Om de dag te eindigen met een lege lijst moet ik deze taken uitgevoerd hebben. Dit forceert mij om er elke dag mee bezig te zijn. Als ik dit niet doe kan het zijn dat ik bepaalde dingen vergeet.

Een mooi voorbeeld is het schrijven van deze blog. Ik zag op mijn to-do list staan dat ik nog moest schrijven vandaag. Hoewel ik geen zin had forceerde ik mezelf toch om te kijken hoeveel ik al had geschreven. Toch maar een paar zinnen erbij typen, dacht ik, en ondertussen ben ik al weer tien minuten aan het tikken.

Overigens sla ik ook weleens een dag over, maar omdat het dagelijks in mijn lijst terug komt blijft het in beeld.

Hou niet  halsstarrig vast aan gewoontes

Ook wissel ik deze gewoontes in en blijf ik niet tot in de treuren doorgaan met iets waar ik eigenlijk geen zin meer in heb. Zo had ik een paar jaar geleden het idee om Italiaans te leren. Dat sloeg op een gegeven moment door en voor ik het wist zat ik me door alle Harry Potter boeken in het Italiaans heen te worstelen. Ik heb daarom besloten om na boek vier te stoppen. Ook omdat ik al zo'n 5 jaar niet meer in Italië ben geweest. Wees dus kritisch op je gewoontes en vraag je elke dag af waarom je ze doet en of je er nog plezier uithaalt.

Mijn gewoontes

Wat er dagelijks op mijn to-do lijstje terug komt:

 • Lezen
 • Schrijven (fictie of non-fictie)
 • Piano spelen
 • Songwriting
 • Logboek schrijven (eigenlijk een dagboek maar dat klinkt zo suf)
 • Relatief gehoor trainen (met een app op mijn telefoon)

Wil je meer weten over gewoontes (aanleren)? Dan raad ik het boek 'Atomic Habits' van James Clear. Hij geeft nog veel meer tips en tricks hoe je gewoontes ontwikkelt.

Wat zijn jouw gewoontes? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer leerzame blogs

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.